![MEEC robotgräsklippare]()
Har skaffat en
Meec Robotgräsklippare från Jula. Inte för att jag inte gillar att klippa gräs. Ser det som ett bra träningspass. Men gräsklippning hamnar ofta på undantaget och det kan lätt gå ett par veckor emellan. Då blir klippresultatet inte så bra och det ligger tovor med gräsklipp som ingen orkar räfsa upp. En robotgräsklippare håller gräsmattan i trim hela säsongen och den blir jämn och fin. Hoppas också att den håller undan mördarsniglarna!
Robotgräsklipparen MEEC från Jula är i grunden en
G-Force som brandats om. Här är en instruktionsfilm för G-Force som till största delen även gäller MEEC-klipparen.
Det tar en stund att lägga ut slingan, justera den där det behövs och framför allt göra iordning trädgården så den blir robotgräsklipparvänlig. Har säkert lagt en hel dag på alla förberedelser. Men när det väl är gjort så borde den kunna sköta sig själv för det mesta.
[gallery]
Så här rör sig robotgräsklipparen när den skall docka i laddstationen. Det kan vara bra att veta detta för att planera hur laddstationen skall placeras och vilken yta som bör finnas runt omkring.
Förbättringspunkter
Några saker jag saknar på MEEC robotgräsklippare som vore bra vid en versionsuppgradering.
- Det går inte att sätta individuella klipptider. Hade varit bra om man kunde ange att den skall klippa olika tider på helgen respektive vardagar
- Prioriterade zooner saknas. Hade varit bra om man kunde lägga en slinga som har högre prio än en annan. På så sätt hade "huvudgräsmattan" fått mer uppmärksamhet. Nu blir det gärna att den fastnar lite för länge i trånga utrymmen och studsar mellan buskar o.dyl. innan den kommer loss och klipper de stora ytorna. Kontaktade Jula kundservice ang detta och de skickade mig lite olika lösningar för att få till zoonindelning för robotgäsklippare.
- De medföljande märlorna räckte inte när man sätter dem med det rekommenderade avståndet 80 cm
- Den piper irriterande så fort den kört in i en buske och upplever att den blivit lyft. Fortsätter klippa efter en stunds betänketid. Jag satte snabbt en tejp över högtalarmembranet för att minska volymen som är ganska ettrig
- Saknar belysning under knapparna. När mörkret faller så måste man gissa knappkombinationerna. Detta löser sig väl när man trimmat in den så den inte fastnar här och var. Då slipper man köra igång den om den fastnat. Hade varit bra med en liten lysdiod som kunde lysa upp knappsatsen när [STOP]-luckan öppnas
- Det är en liten nackdel att den måste backa in i laddaren. Det gör att den måste ha svängutrymme där laddaren står istället för att den kunde kört rakt in och backat ut en bit för att sedan svänga om
- Det är uppenbart att den inte bildar sig en uppfattning om var den befinner sig. Gissar att robotklippare i premiumsegmentet bygger upp en slags karta i minnet för att kunna räkna ut hur den skall navigera vid trånga passage, träd och buskar samt snabbaste vägen hem. Husqvarna kan man till och med komplettera med en GPS.
- Om den laddar ur räcker det inte att sätta den i laddaren. Man måste knappa in koden medan den sitter i laddaren för att den skall starta laddningen. I mitt fall måste jag då dra ut hela släden eftersom jag placerat den under huset. Annars kan jag ju inte knappa in koden på klipparen samtidigt som den sitter i laddaren.
Saker som jag upplever bra
- Fördelaktigt pris, ca 4.995-5.495 kr
- Upplever att den är ganska snabb (0,5 meter/sekund)
- Imponerad av batteritiden
- Gillar att den klipper med rakblad som är vändbara och relativt billiga att byta (150 kr för 3 nya)
- Den medföljande slingkabeln räckte runt hela gräsmattan om ca 1.200 m2
- Trots att den klipper planlöst så blir gräsmattan fantastiskt fint förvånansvärt fort vilket ju är målet med en robotgräsklippare!
Om jag fick bestämma
- Släpp mjukvaran fri så vi som utvecklare kan fintrimma och hitta på nya features till klipparen! Tänk vilken community det hade blivit kring klipparen och vilket försäljningsargument!
- Jag skulle gärna tagit bort tiden som klipparen står och väntar efter att den kört in i någon buske och uppfattat det som den blivit lyft. Heller vända om direkt och köra på!
- Möjligheten koppla bort stöldskyddet så man slipper att den står still och inte fortsätter klippa bara för att den upplever att den blivit lyft när den kört över en gren eller upp mot en buske
- Pipljudet hade jag strypt direkt. Låt det hellre larma efter att den varit upplyft i mer än 10 sekunder
- Vore kul med ledlampor som tänds när det blir mörkt. Bra även så man hittar den om den kört fast
Och behöver du komplettera med mer slingkabel, kanske detta kan vara ett alternativ (har inte provat själv, men borde fungera lika bra)!
200 meter slingkabel för 290 kr + frakt jämfört med
150 meter begränsningskabel på Jula som kostar 800 kr. Och eftersom slingkabeln bara är en enda kabel så kan man ju dela den så den blir dubbelt så lång.
Märlor till begränsningskabel kan du köpa lösa. Och om din slingkabel råkar gå av kan du laga den med speciella
skarvar som är fyllda med specialfett för att inte fukt skall tränga in och orsaka jordfel.